• PISA 2018 - какво показват резултатите?

  Днес бяха публикувани резултатите от международното сравнително изследване PISA 2018. Представяме ви акценти от анализа на резултатите, направен от колегите ни от Институт за изследвания в образованието.

 • Как подкрепяме участниците в "Мениджърска академия за училищни директори"?

  На 21-ви ноември 2019 г. се проведе среща за подкрепа в приложението на придобитите знания и умения в рамките на „Мениджърска академия за училищни директори“. 

  Целта ни беше да подкрепим участниците в ефективното прилагане на практическите инструменти от обучението с бизнес лидери в края на месец август. Създадохме пространство, в което те да споделят своя опит и идеи, да проследят напредъка си и да обменят решения за преодоляването на предизвикателства, пред които се изправят в приложението на инструментите. 

 • Образование България 2030 и Индустриален клъстер “Електромобили” подписаха меморандум за сътрудничество

  Разширяваме нашата мрежа от партньори и съмишленици от бизнеса със сключения меморандум за сътрудничество в сферата на образованието с Индустриалия клъстер “Електромобили” /ИКЕМ/

 • Европейската комисия с нов доклад и препоръки за образованието в България–Част 2

  За осма поредна година ЕК предлага задълбочен анализ на развитието на образованието за всяка държава членка на съюза. Тазгодишното издание на доклада поставя фокус върху учителите. След влизането в сила на Закона за предучилищно и училищно образование през 2016 г. те заемат централна роля в образователните политики. 

 • Юрки Катайнен пред съмишлениците на Образование България 2030: „Образованието и уменията оформят обществото на бъдещето”

  На 8 октомври, 2019 г. заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен отново се включи в дискусия на високо ниво, организирана от сдружение Образование България 2030 в София. 

 • Европейската комисия с нов доклад и препоръки за образованието в България–Част 1

  Новият мониторингов доклад на Европейската комисия за образование и обучение беше представен преди дни от комисаря по образованието, културата, младежта и спорта – Тибор Наврачич. За осма поредна година ЕК предлага задълбочен анализ на развитието на образованието за всяка държава членка на съюза. Тазгодишното издание на доклада поставя фокус върху учителите и разглежда развитието на ключови образователни политики. 

 • Образование България 2030 със становище за предлаганите промени на национална програма “Мотивирани учители”

  Във връзка с предложените промени на националната програма “Мотивирани учители” входирахме становище с нашата позиция по тях. Прочетете повече за програмата и за нашите предложения в статията, която подготвихме. 

 • Образование България 2030 организира първата “Мениджърска академия за училищни директори”

  На 29 и 30 август в гр. София се проведе обучение на 24 участници в пилотното издание на “Мениджърска академия за училищни директори”. Академията се организира от сдружение “Образование България 2030” в партньорство с две от водещите международни компании у нас – Хюлет Пакард Ентърпрайз и Кока-Кола ХБК България и с финансовата подкрепа на Българския форум на бизнес лидерите.

 • Образование България 2030 и Национална мрежа за децата с общо становище относно Механизма за обхващане на деца и ученици в образователната система

  Сдружение “Образование България 2030” и Национална мрежа за децата обединихме позициите си в споделено становище до Министерство на образованието и науката. То касае предложения от МОН проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление №100 за създаване и функциониране на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

 • Образование България 2030 и Национална мрежа за децата с общо становище до МОН

  Днес Образование България 2030 и Национална мрежа за децата обединихме позициите си в споделено становище до Министерство на образованието и науката. То касае предложения от МОН проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №5 за общообразователната подготовка.