От неформална мрежа от съмишленици до сдружение

Зад създаването на Образование България 2030 стоят споделеното желание за промяна, консенсус и сътрудничество между личности и организации от различна сфера на дейност и с различни цели. Това, което ни събира, е дългосрочната и амбициозна визия до 2030 г. българското училищно образование да дава възможност на всяко едно дете да получи необходимите знания и умения, за да бъде в бъдеще пълноправен член на обществото, независимо от социо-икономическия си статус.

Ключов, за работата на сдружение Образование България 2030, е духът на партньорство и обединението между различните заинтересовани страни в системата. От една страна това са институциите като Министерството на образованието и науката и общините, от друга – бизнес сектора, от трета – неправителствените организации.

Образование България 2030 се инициира през пролетта на 2015 г. като неформална мрежа от съмишленици с подкрепата учредителите и на заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Неформалната платформа тогава получи подкрепата и на български политици от различни политически семейства на Европейския парламент – евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов и заместник-министър председателите Ивайло Калфин и Томислав Дончев, кмета на София Йорданка Фандъкова, както и Владко Панайотов и Емил Стоянов.

Към Образование България 2030 се приобщават над 40 организации от публичния сектор, международни и български компании, университети, медии и неправителствени организации, сред които:

Фондация „Заедно в час”,  Hewlett-Packard България, МОН, Microsoft България, UNICEF, Nestle България, Кока-Кола ХБК България, БНТ, ПУ „Паисий Хилендарски, Фондация „Америка за България”,списание „Мениджър”, списание „Форбс”, БНР София, БАИТ, Samsung България, БАСКОМ, Дигитална национална коалиция, JobTiger, AIESEC България, SmartiGraphs и други.

Ангажираността на съмишлениците формира идеята за развитие на мрежата като юридическо лице с нестопанска цел и в началото на 2017 г. беше създадено сдружение в обществена полза. През същата година сдружение Образование България 2030 отново получи подкрепата на заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, който се срещна с членовете на мрежата при посещението си в България.

Comments are closed.