22 February, 2021
/ in news
/ By edu

35 директори завършиха второто издание на „Мениджърска академия за училищни директори“ 2020-2021 г., организирано от сдружение „Образование България 2030“. Иновативният формат и тази година се проведе под патронажа на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, и с финансовата подкрепа на Българския форум на бизнес лидерите.

Тримесечната обучителна програма цели да развие мениджърските умения на училищните лидери с помощта на споделяне на добри практики и работещи инструменти от бизнеса. Във второто си издание Мениджърската академия срещна успешни мениджъри от две от най-големите компании в света – Хюлет-Пакард Ентърпрайз България и ПрайсуотърхаусКупърс България с училищни директори от цялата страна. Темите на обученията включваха управление на времето и задачите, даване и получаване на обратна връзка, делегиране на роли и отговорности в екипа, управление на конфликти, инструменти за мотивиране на екипа. 

Освен от бизнес лекторите, участниците учиха и обменяха опит и практики помежду си. В тазгодишното издание на проекта се включиха директори от всички райони на страната, от разнообразни по вид и големина училища и с опит на позицията между 1 и над 20 години. 

По време на заключителното събитие г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката и патрон на Мениджърска академия, поздрави директорите за участието им. „Академията изгражда умения в участниците и се превръща и в основата за бъдещи мрежи на взаимодействие. Тези училища и училищни директори, които работят в мрежа се справят по-добре и с предизвикателствата, благодарение на взаимопомощ и взаимно учене. Ние стимулираме този подход и се надявам Академията да бъде основа за това.“ Според министър Вълчев подготвените и мотивирани директори са един от най-важните елементи за развитие на системата на образованието.

Веселин Димитров, изпълнителен директор на сдружение „Образование България 2030“, отбеляза, че Мениджърската академия се превръща в успешно пространство за обмен на опит, инструменти и практики между бизнеса и училището и допълни: „Именно взаимодействието между граждански организации като Образование България 2030, отговорни бизнес компании и институциите допринася за успеха на проекта. 3 месеца, 5 теми, 3 обучителни модула, 2 бизнес компании и 35 директори от цялата страна – днес поставяме финала на второто издание, но и ново начало на бъдещите ни взаимодействия”.

Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите заяви, че „Най-ценният ресурс, с който България разполага, са хората. Единственото, което може да ни позволи да бъдем успешни в бъдеще, това е образование, което създава компетентни, самоуверени и модерни хора, подготвени за това, което светът търси в XXI век.“

„Всяко усилие в тази посока, включително нашите малки усилия да помогнем на образователната система, са абсолютно необходими и важни заради бъдещето на държавата и на хората тук. Ние ще продължим с нашите ограничени сили да помагаме в тази посока и се надяваме да приобщаваме все повече и повече хора. А това, което ние правим, дава така да се каже „материал за размишление“ на държавната администрация, която може да направи всичко, което ние правим, умножено по много. И се надявам, че в следващите години ще имаме още повече програми, с които да подпомогнем училищните лидери.“

Мениджърска академия за училищни директори“ е под патронажа на г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, и се осъществява и координира от сдружение „Образование България 2030 с финансовата подкрепа на Български форум на бизнес лидерите.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*